Obchody Nowego Roku

Projekty 2022

Aktywnie działamy

Projekt "Aktywnie działamy!" realizowanym przez Toruńskie Centrum Usług Społecznych w Toruniu w partnerstwie z RC fundacją konsultingu i rehabilitacji oraz Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania "Dla Miasta Torunia" w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko - Pomorskiego na lata 2014 - 2020,

Oś Priorytetowa 9 Solidarne społeczeństwo, Działanie 9.2. Włączenie społeczne, Poddziałanie 9.2.1 Aktywne włączenie społeczne

Celem Projektu jest powrót do aktywnego funkcjonowania społecznego i zawodowego 80 osób zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym, zamieszkujących na terenie Gminy Miasta Toruń w oparciu o zastosowanie działań PAL oraz inicjowania aktywności lokalnej i świadomości nt. dostępnych form pomocy u 40 członków otoczenia tych osób.

Lepsze jutro

11 maja 2022 roku Fundacja zawarła umowę na realizację zadania publicznego pt. „Lepsze jutro" z Województwem Kujawsko – Pomorskim.

Projekt jest współfinansowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych będących w dyspozycji Samorządu Województwa Kujawsko – Pomorskiego. Kwota dofinansowania 40 500,00 zł.

W ramach projektu zostanie utworzony Klub Wsparcia dla 12 osób niepełnosprawnych, zaburzonych psychicznie z województwa kujawsko-pomorskiego.

Głównym celem projektu jest:

a) nabycie, rozwinięcie i podtrzymanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania;

b) nabycie, rozwinięcie i podtrzymanie umiejętności pełnienia różnych ról społecznych i w różnych środowiskach;

c) wzrost poziomu wiedzy na temat procesu chorobowego i radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych;

d) wzrost aktywności społecznej

W ramach projektu planowana jest realizacja działań terapeutyczno-animacyjnych poprzez udział w różnorodnych treningach oraz konsultacjach.

Projekt będzie realizowany od 15 maja do 30 listopada 2022 roku.

311234176_468501218641252_3026232866041642043_n.jpg

Project Name

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

Mieszkanie Terapeutyczne My to Wy

PFRON - Mieszkanie Terapeutyczne "My to Wy"

Celem projektu Mieszkania Terapeutycznego „My to Wy" dofinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Osób Niepełnosprawnych jest nabycie samodzielności przez osoby chorujące psychicznie we wszystkich dziedzinach życia codziennego oraz wypracowanie kompetencji społecznych i zawodowych Beneficjenci nabędą szereg umiejętności, których posiadanie gwarantuje skuteczną i trwałą integrację w społeczeństwie. Wypracują także strategie radzenia sobie w sytuacjach pogorszenia stanu zdrowia psychicznego. Projekt realizowany w okresie 01.01.2022-31.03.2025 skierowany będzie do osób chorych i zaburzonych psychicznie z woj. kujawsko-pomorskiego z aktualnym orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności. Grupa docelowa to osoby wymagające wsparcia w podjęciu i utrzymaniu zatrudnienia.

Sposób przeprowadzenia rekrutacji i dokumentacja:

Rekrutacja prowadzona będzie z poszanowaniem zasady równości szans kobiet i mężczyzn oraz niedyskryminacji osób z niepełnosprawnością

• Za rekrutację odpowiedzialny jest Indywidualny Opiekun Ścieżki Wsparcia, który sporządza Indywidualny Plan Działania

• Kandydat wypełnia Formularz Rekrutacyjny

• Kandydat zakwalifikowany do projektu staje się Beneficjentem Projektu/Mieszkańcem i podpisuje umowę, regulamin i oświadczenie dotyczące ochrony danych osobowych

• Sporządzony zostanie protokół z rekrutacji

• Kandydaci otrzymają informację o decyzji przyznania miejsca w projekcie

W Mieszkaniu Terapeutycznym treningi odbywać się będą średnio dwie godziny dziennie od poniedziałku do piątku w godzinach dostosowanych do godzin pracy beneficjentów, także w weekendy. Przewidziano indywidualne konsultacje z opiekunem mieszkania, psychiatrą, psychologiem, pielęgniarką i pracownikiem socjalnym. Indywidualny Opiekun Ścieżki Wsparcia czuwać będzie nad całością zaplanowanych działań.

Harmonogram form wsparcia ma charakter indywidualny i jest dostosowany do godzin pracy beneficjentów projektu i ustalany jest w cyklach miesięcznych.

Mieszkanie Chronione Teraz My-Od Nowa 2022

Od 1 stycznia 2022 do 31 marca 2023 roku Fundacja RC - fundacja konsultingu i rehabilitacji z Torunia będzie realizować projekt dofinansowany przez Gminę Miasta Toruń pt. „Mieszkanie Chronione Teraz My-Od Nowa 2022".
Celem głównym projektu jest realizacja działań rehabilitacyjno-terapeutycznych na rzecz niepełnosprawnych mieszkańców Torunia – osób chorych i zaburzonych psychicznie, niepełnosprawnych z chorobami sprzężonymi takimi jak upośledzenie umysłowe, całościowe zaburzenia rozwojowe, epilepsja poprzez tworzenie warunków sprzyjających poprawie sytuacji życiowej i społecznej, a tym samym zwiększenie różnorodności i poprawa jakości usług środowiskowych świadczonych na rzecz osób z zaburzeniami psychicznymi.
Aby móc wziąć udział w projekcie należy być mieszkańcem Torunia, posiadać orzeczenie o stopniu niepełnosprawności w stopniu znacznym lub umiarkowanym i leczyć się psychiatrycznie.
Decyzja o przyznaniu miejsca w mieszkaniu wydawana jest przez Miejski Ośrodek Pomocy w Rodzinie w Toruniu na podstawie wywiadu środowiskowego przeprowadzanego w miejscu zamieszkania przez pracownika socjalnego MOPR. Opłaty wnoszone są do Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie. Fundacja nie pobiera od uczestników projektu żadnych opłat.

Project Name

This is your Project description. A brief summary can help visitors understand the context of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.